BETALNING & LEVERANS


Varukorgen är tom

Du har inga favoriter ännu.

BRÖLLOP


Bröllop är det sammantagna namnet på en vigsel och den tillhörande festen. Ordet bröllop kommer av fornsvenskans ord för brudlopp.


Bröllopet och bröllopsfesten är en stor och viktig händelse för ett kärlekspar, och planering kan pågå i mer än ett år. Detta innefattar allt från att boka kyrka och präst till att hitta lämplig lokal för själva bröllopet, samt bestämma sig för klänning och ring.


Innan själva bröllopsdagen kan brudgummens respektive brudens vänner ordna en svensexa respektive möhippa, då man överraskar dem med olika aktiviteter. Tanken är att brudparet ska få en "sista dag och natt med gänget".


Bröllopsdag är namnet både på själva dagen för vigseln, och för kommande årsdagar. Vissa av årsdagarna har fått speciella namn. Av gammal tradition firas silverbröllop och guldbröllop. På senare tid har man gett namn åt alla årsdagar.

På morgonen efter bröllopsnatten ger brudgummen en morgongåva till bruden. Detta är vanligtvis ett smycke. Morgongåvan skall enligt seden betinga ett försörjningsvärde eller vara ett redskap som möjliggör försörjning åt bruden, om brudgummen faller ifrån. I modern tid kan också bruden ge sin nye make en morgongåva.


Månaden efter bröllopet kallas smekmånad och många beger sig då iväg på en resa.