BETALNING & LEVERANS


Varukorgen är tom

Du har inga favoriter ännu.

KONFIRMATION


Konfirmationen är en slags av kyrklig gudstjänst som avslutar en tid av ungdomars utbildning i den kristna tron. Konfirmationsgudstjänsten det tillfälle då konfirmanden redovisar sina kunskaper och samtidigt offentligt får bekänna den kristna tro som givits honom eller henne i dopet.


Förr innehöll konfirmationsgudstjänsten ett regelrätt förhör, men idag är ritualen friare. Det är en ganska vanlig missuppfattning att genomgången konfirmation är en förutsättning för att man skall få delta i nattvard. Så var det förut, men nu förutsätts endast att man är döpt.

Efter konfirmationen i kyrkan samlas familj och släktingar i hemmet och firar konfirmanden. Vanliga konfirmationspresenter är smycken: vanligen silver- eller guldkors.


Konfirmationsstatistiken visar att nästan hälften av 15-åringarna i Sverige konfirmerar sig, men deltagandet varierar mycket över landet. Minst vanlig är konfirmationen i Stockholms stift (29%), medan i vissa församlingar i Luleå stift konfirmerar sig runt 80% av ungdomarna.