Du har inga favoriter ännu.

För att förbättra din upplevelse på Albrekts guld använder vi cookies. Läs mer

KONFIRMATION


Konfirmationen är en slags av kyrklig gudstjänst som avslutar en tid av ungdomars utbildning i den kristna tron. Konfirmationsgudstjänsten det tillfälle då konfirmanden redovisar sina kunskaper och samtidigt offentligt får bekänna den kristna tro som givits honom eller henne i dopet.


Förr innehöll konfirmationsgudstjänsten ett regelrätt förhör, men idag är ritualen friare. Det är en ganska vanlig missuppfattning att genomgången konfirmation är en förutsättning för att man skall få delta i nattvard. Så var det förut, men nu förutsätts endast att man är döpt.

Efter konfirmationen i kyrkan samlas familj och släktingar i hemmet och firar konfirmanden. Vanliga konfirmationspresenter är smycken: vanligen silver- eller guldkors.


Konfirmationsstatistiken visar att nästan hälften av 15-åringarna i Sverige konfirmerar sig, men deltagandet varierar mycket över landet. Minst vanlig är konfirmationen i Stockholms stift (29%), medan i vissa församlingar i Luleå stift konfirmerar sig runt 80% av ungdomarna.