BETALNING & LEVERANS


Varukorgen är tom

Du har inga favoriter ännu.

STUDENTEN


Studenten kallas gymnasieskolornas avslutning i Sverige och festligheterna däromkring. Begreppet härstammar från den tid då gymnasieutbildningen i Sverige avslutades med studentexamen. 1968 avskaffades studentexamen i Sverige och under många firades inte de nybakta studenterna. Men idag är det återigen en stor festdag för de allra flesta.


Studenten ses som en startpunkt på vuxenlivet vilket också brukar återspegla sig i de gåvor studenten får. En vanlig studentpresent kan vara porslin och vinglas eller dyrbara smycken.


Firandet av studenten skiljer sig beroende på var i Sverige man befinner sig. På vissa håll börjar det i april med mösspåtagning. Studenterna brukar också arrangera baler och anordna middagar och fester: så kallade studentskivor.


På många håll i Sverige avslutas studentavslutningen på skolan med en så kallad "utspringning", då studenterna "släpps ut" ur skolan. På skolgården väntar familj, släkt och vänner. Studenterna förses med gratulationer, blommor och presenter. Dessa är ofta försedda med band eller snören och hängs runt studentens hals.


Därefter åker studenterna iväg på flak, traktorer och lastbilar genom orten för att sedan firas av släkt och familj i hemmet. På kvällen anordnas ofta stora fester.